Zoeken
Enquête
Bent u bekend met een botmeting?
Ja
51%
Nee
49%
Totaal aantal stemmen: 91

PostHeaderIcon Botopbouwende alternatieven

Heeft u last van osteoporose, dan is een combinatie van calcium, vitamine D en vitamine K, samen met magnesium, een goed alternatief zonder de bijwerkingen.

Vitamine K

Deze vitamine is inmiddels erkend als cruciale factor bij de botomzetting. Door een tekort ontstaat verlies aan botdichtheid. Na drie jaar gebruik van zowel vitamine D als K blijkt er minder botverlies te zijn opgetreden dan bij mensen die een placebo of alleen vitamine D nemen. Groene bladgroenten en plantaardige oliën bevatten heel veel vitamine K1 (fylloquinon).

Vitamine K2 (menaquinon), de krachtigere vorm, zit in gefermenteerde sojabonen. Vitamine K2 is actiever dan vitamine K1 in het voorkomen van osteoporose en aderverkalking. Bij een Japans onderzoek leidde vitamine K2 evenzeer tot een verbetering van de botmineraaldichtheid en een vermindering van het aantal botbreuken bij mensen met osteoporose als bij gebruik van het medicinale etidroninezuur (een bisfosfonaat). De vitamine bevordert ook de bloedstolling. Wanneer u ook een bloedstollingsmiddel zoals warfarine neemt kunt u het beste eerst contact nemen met de huisarts voor een goed advies hierin. Vooral vitamine K2 (MK-7) ondersteunt de gezondheid van bloedvaten en beenderen. Ook op verkalkte bloedvaten werd een opzienbarend effect gevonden. Gevormde kalkmassa’s verdwijnen uit de aderen bij inname van hoge dosering K2. In het kraakbeen gaat vitamine K kalkafzetting en misplaatste botvorming tegen. Vitamine K is nodig voor de activering van het matrix Gla-proteïne (MGP). Deze proteïne zorgt er voor dat zachte weefsels en kraakbeen niet verkalken en wordt voorkomen dat er knobbels ontstaan.

Vitamine D extra belangrijk

Ter ondersteuning van de botstofwisseling is ook vitamine D 3 belangrijk. Deze in vet oplosbare vitamine is van cruciaal belang voor een gezond skelet en voor de opname van calcium. Vitamine D zit in bepaalde voedingsmiddelen zoals visolie, verrijkte melk, eieren en lever, maar de beste bron is zonlicht. We zullen het belang van deze essentiële vitamine in het kort voor u op een rijtje zetten.

  • De dosering aan vitamine D die wij dagelijks krijgen is onvoldoende om botbreuken te voorkomen. Dit is mede te wijten aan het feit dat Nederland te ver van de evenaar ligt om voor een goede opname uit zonlicht te zorg te dragen. Dit geldt speciaal voor ouderen, zwangeren en kinderen. In Nederland geldt voor deze groepen een officieel overheidsadvies om extra vitamine D te slikken.
  • Mensen die geregeld een vitamine D supplement nemen, verlengen hun leven met 7 procent, zo is uit onderzoek gebleken. De reden kan zijn dat de vitamine bescherming biedt tegen de meeste vormen van kanker en kankercellen ervan weerhoudt zich te vermenigvuldigen. Wellicht versterkt hij ook het immuunsysteem en de functie van de bloedvaten.
  • Er is nog een aanvullend voordeel bij het slikken van vitamine D. Ouderen hebben minder kans om te vallen. Deze ontdekking dat de spierkracht toenam werd gedaan toen onderzoekers het effect van vitamine D en calcium onderzochten op de dichtheid van de botmineralen.
  • Bij ernstige artrose van het heupgewricht is het vervangen van de heup door een totale heupprothese vaak de beste oplossing. Recent onderzoek toonde aan dat deze groep ook vaak osteoporose had en een tekort aan vitamine D. De genezing wordt hierdoor aanzienlijk verbeterd.
  • Vitamine D is een in vet oplosbaar voedingssupplement. De doseringen kunnen indien nodig zeer veilig verhoogd worden tot 50 mcg per dag. Het zijn allemaal goede redenen om vitamine D extra te gaan slikken.