Zoeken
Enquête
Bent u bekend met een botmeting?
Ja
51%
Nee
49%
Totaal aantal stemmen: 91

PostHeaderIcon De beste voeding voor gezonde botten

Ons eten heeft meer invloed op de botten dan we denken. Het is zeker geen kwestie van meer kalk alleen. Om dat te begrijpen moeten we ons eerst verdiepen in het begrip zuur-base balans en weten welke rol calcium en andere mineralen daarbij spelen.

De zuur-base balans wordt uitgedrukt op een schaal voor pH die loopt van 0 tot 14. Een pH van 7 is neutraal, onder de 7 spreken we van zuur en daarboven van basisch.
In het lichaam ontstaan zuren meestal als gevolg van stofwisselingsprocessen bij bewegen of ademhalen. Deze zuren worden ofwel uitgescheiden of geneutraliseerd (gebufferd) door mineralen of minerale zouten die basisch zijn. Voor een goed functionerende stofwisseling moet het bloed enigszins basisch zijn en een pH hebben van ongeveer 7,45. Een kleine afwijking daarvan heeft al grote gevolgen.

Het lichaam kent een aantal mechanismen om de zuur-base balans in evenwicht te houden.

  • Bij de ademhaling ademen de longcellen koolzuur uit wat als kooldioxide via de longen het lichaam verlaat, waardoor de zuurbelasting afneemt.
  • Spierbewegingen maken melkzuur aan door glycogeen af te breken, waardoor energie wordt geproduceerd maar het zuurgehalte stijgt.
  • De nieren reguleren het zuur-base evenwicht van het bloed door naar behoefte meer basische of meer zure urine te produceren.
  • Als het bloed te zuur is geven de botten calcium en andere neutraliserende mineralen aan het bloed af (botafbraak).
  • De zuur-base balans is mede afhankelijk van onze voeding. Het restproduct na vertering is zuur of basisch. Vraag per email uitgebreide informatie: info@gezondheidswijzer.info

De kleinste verschuiving naar een lagere pH van het bloed onttrekt al calcium aan de botten om zo het bloed meer basisch te maken. Wanneer we te veel zuurvormende voedingsmiddelen eten, wordt er calcium en andere mineralen aan onze botten onttrokken. Meestal ontstaat verzuring doordat we te veel voedsel eten dat veel geraffi neerde koolhydraten bevat, zoals pasta, koekjes, cake, gebak, witbrood en witte rijst.
Die geraffi neerde koolhydraten krijgen eigenlijk te weinig aandacht in de discussie over botontkalking vanwege de misvatting dat ‘alle koolhydraten hetzelfde zijn’. Een goede manier om de verzurende werking van het westerse voedingspatroon tegen te gaan is om een voedingssupplement met kaliumhydroxide toe te voegen aan het water, zoals Alkalife.

Behalve met supplementen zijn de ergste effecten van het standaardvoedingspatroon ook tegen te gaan door meer groente en fruit te eten en dagelijks Super Greens toe te voegen in uw yoghurt of kwark.