Zoeken
Enquête
Bent u bekend met een botmeting?
Ja
51%
Nee
49%
Totaal aantal stemmen: 91

PostHeaderIcon Osteoporose gezien vanuit TCM

In de vorige editie van de gezondheidswijzer heeft u kunnen lezen dat de Chinese geneeskunde gebruikt maakt van de 12 organen als een basis principe. Deze organen worden met een hoofdletter geschreven en zijn: Hart, Pericardium, Dunne Darm, Drievoudige Verwarmer , Milt, Maag, Longen, Dikke Darm, Nieren, Blaas, Lever en Galblaas. Elk orgaan heeft een bijbehorend element en is yin of yang. De hoofdfunctie van de Nier energie is de opslag van reproductieve qi die met de erfelijkheid is verbonden. De Nier energie produceert botten en merg en helpt brein te functioneren. De Nieren spelen een centrale rol bij de controle van de lichaamsvloeistoffen. Via de meridianen zijn de Nieren met de oren verbonden en het manifesteert zich in het hoofdhaar. Bij disharmonie ziet men dan ook o.a. botontkalking, oorsuizen, geestelijke achteruitgang, haaruitval.

Het bestaan van het “westerse” endocriene stelsel, waarvan wij nu begrijpen dat het een interactief systeem is, werd slechts langzaam gedurende de afgelopen eeuw bekend. In de Chinese geneeskunde echter bestond al vele eeuwen geleden een gelijkwaardig concept. In feite wordt het Nier-Lever systeem van de Chinese geneeskunde gezien als datgene dat een fundamentele regulerende actie heeft over de andere organen en weefsels. In de oude Chinese geneeskunde werd er regelmatig melding gemaakt van de “communicatie” tussen verschillende inwendige organen. De Drievoudige Verwarmer werd beschreven als een systeem om de Nier Essentie naar de organen te verspreiden in bijna dezelfde termen die we tegenwoordig gebruiken om de verspreiding van de hormonale signalen van het endocriene systeem te beschrijven.

Hoe Chinese kruiden kunnen helpen.

In vergelijking met de westerse medische beschrijvingen wordt van het Nier systeem uit de Chinese geneeskunde (nl. de opslagplaats van de fundamentele Yin en Yang essenties) vastgesteld dat dit het meest overeen kwam met het endocriene systeem. Kruiden die bedoeld zijn om het Nier systeem en het nauw verbonden leversysteem aan te pakken, bleken ook veranderingen teweeg te brengen in de corresponderende hormoonspiegels. Een klassieke formule die gebaseerd is op de tonifi ërende werking van de Nier energie is Rehmannia Eight Formula (Ba Wei Di Huang Wan) waarvan we tegenwoordig weten dat ze hormonale effecten hebben. Bij botontkalking worden de kruiden Drynaria en Dipsacus veelal toegevoegd aan een dergelijke formule. Chinese herbalisten (kruidenkundigen) passen ervoor op om de Yang over te stimuleren, om te voorkomen dat de Yin daardoor wordt aangetast. Bij ostamax, een voedingssupplement van Vitakruid, wordt de kennis van het westen en de wijsheid van het oosten op voortreffelijke wijze samengebracht. Met deze uitgebalanceerde formule wordt osteoporose op 3 voudige wijze behandeld: Het bevordert de opname van botmineralen, het remt de botafbraak en zorgt voor extra stevigheid. Ostamax bevat Iprifl avon, Calcium (hydroxy-apatiet), Magnesium chelaat, Vitamine D3 en de Chinese kruiden: Dipsacus, Drynaria en Salvia.

Door: Elly Korzelius