Zoeken
Enquête
Bent u bekend met een botmeting?
Ja
51%
Nee
49%
Totaal aantal stemmen: 91

PostHeaderIcon Acupunctuur helpt bij fibromyalgie

Van acupunctuur is reeds lang bewezen dat het zeer goed pijn bestrijdt, en de pijn bij fibromyalgie blijkt hierop geen uitzondering. In een Amerikaans onderzoek in Mayo Clinic in Rochester, Minnesota, dat werd uitgevoerd bij vijftig fibromyalgie patiënten, werd dit bevestigd. De ene helft kreeg echt acupunctuur. Punten die behandeld werden waren dikke darm 4, maag 36, lever 2, galblaas 6, pericardium 6 en hart 7. Zij kregen zes behandelingen in twee tot drie weken. Symptomen werden bepaald voor de behandeling, na één en na zeven maanden na de behandeling. De andere helft kreeg nep acupunctuur. Na zeven maanden bleken duidelijke verschillen tussen de twee patiëntengroepen. Bij diegenen die met de echte acupunctuur behandeld waren, verbeterden de symptomen van fibromyalgie significant, aldus de onderzoekers. Daarbij had de behandeling niet alleen de pijn, maar ook de vermoeidheid en angst verminderd.
Bij een ander onderzoek onder 29 patiënten meldden allen dat hun pijn en gevoeligheid door de acupunctuur afnamen. Bij een onderzoek naar elektroacupunctuur bij 70 patiënten bleek bij iedereen significante verbetering op te treden in vergelijking met een placebobehandeling.
Acupunctuur is daarom een aangewezen behandeling voor pijnbestrijding, verminderen van angst en verbeteren van de slaap.