Zoeken
Enquête
Bent u bekend met een botmeting?
Ja
51%
Nee
49%
Totaal aantal stemmen: 91

PostHeaderIcon Blaas en Prostaatproblemen

Effectieve behandelingen voor een goede vochthuishouding

Blaasontsteking

Blaasontsteking (cystitis) is een onsteking van het slijmvlies van de blaas en urinebuis. De infectie wordt meestal veroorzaakt door de E. coli-bacterie, die normaal in de darmen leeft, maar nu in de blaas terecht komt, hetzij door slechte hygiëne, hetzij door seksueel verkeer. Wanneer de bacterie via de plasbuis de blaas binnenkomt hecht deze zich aan de blaaswand waardoor die gaat ontsteken.

Blaasontsteking kan ook veroorzaakt worden door diverse andere bacteriën en parasieten of door vaginale deodorant en gebruik van medicijnen voor diabetes zoals methenaminemandelaat, nitrolurantoïne en cyclofosfamide. In het laboratorium kan precies worden vastgesteld wat de ontsteking heeft veroorzaakt. De kwaal komt vooral bij vrouwen voor.

De symptomen zijn een branderig gevoel bij het plassen, voortdurende aandrang, vaker plassen en een lage buikpijn. De aandoening kan plotseling opkomen en beginnen met pijn in de onderrug, en kan leiden tot nierinfectie. De urine ziet er vaak wat melkachtig uit en kan vies ruiken doordat er pus en bacteriën in zitten. Urineweginfecties kunnen pijnlijk zijn, en voortdurend terugkomen.

Prostaatproblemen

De prostaat is een mannelijke geslachtsklier, die het bovenste gedeelte van het urinekanaal omvat en tegen de endeldarm aanligt. De prostaat scheidt een vocht af, het prostaatsap, waarmee het zaad bij de ejaculatie is gemengd. De zaadcellen zijn in het mannelijke lichaam niet in staat zichzelf te verplaatsen. Na vermenging met het prostaatsap is beweging wel mogelijk. De tweede taak van de prostaat is het afsluiten van de urinebuis zodat er geen urine tijdens de geslachtsgemeenschap, uit de blaas kan afvloeien, daar zure urine de zaadcellen doodt.

De meest voorkomende problemen die zich kunnen voordoen zijn: prostaatontsteking, prostaatvergroting en prostaatkanker. Een prostaatontsteking is meestal het gevolg van een bacteriële infectie. Deze aandoening komt meer voor bij jongere mannen. Bijna iedere man krijgt ooit te maken met een prostaatvergroting maar niet iedereen heeft er last van. Het is normaal verschijnsel dat bij het ouder worden hoort. Signalen zijn moeilijk plassen, vaak plassen (’s nachts je bed uit moeten) en een minder krachtige straal met plassen. Kruidentherapie of medicijnen kunnen uitkomst bieden.