Zoeken
Enquête
Bent u bekend met een botmeting?
Ja
51%
Nee
49%
Totaal aantal stemmen: 91

PostHeaderIcon De Milt

In de Traditionele Chinese Geneeswijze is de Milt uw hele verterings capaciteit. De Milt wordt dus niet gezien zoals wij het orgaan milt kennen. Hoe goed kunt u uw eten verteren? Dát is in de TCG uw milt. Haalt u alle voeding wel uit uw eten? Eet u ongezond, dan wordt het heel moeilijk om ook helemaal gezond te zijn. In de TCG is de milt niet alleen verantwoordelijk voor de vertering van uw eten. In de TCG zorgt de Milt namelijk ook voor de vertering van uw leven, dat wat u zoal mee maakt. Denk maar eens aan zinnen zoals: Dat is onverteerbaar, of het ligt me zwaar op de maag. We zeggen het zelf. Ook informatie, bijvoorbeeld op school, moet men kunnen verteren. Een kind dat op school dromerig overkomt heeft vaak moeite met het verteren van de door de leerkracht verstrekte informatie. Vaak gaat het voor zo’n kind te snel. Als meester of juf verder gaat met de leerstof heeft hij/zij het eerste nog niet eens verteerd, Hij/zij kan het zich zo onmogelijk eigen maken, hij/zij verteert het niet en slaat het dus ook niet op.

Al deze tekortkomingen in het verteren heet in de TCG Milt-qi-xu ofwel verterings-energie-tekort, vrij vertaald. De milt heeft in de TCG nog meer functies dan verteren. De milt, zegt de TCG, is ook verantwoordelijk voor het in de vaten houden van het bloed. Gebeurt dat onvoldoende dan ontstaan er snel blauwe plekken,spataderen of aambeien. De milt is ook verantwoordelijk voor het op de plaats houden van de interne organen. Milt-qi-xu is dan ook de oorzaak van verzakkingen of hernia’s, De milt opent in de mond en manifesteert zich op de lippen zegt de TCG. Milt-qi-xu komt heel veel voor in onze leefomgeving. We verwaarlozen onze milt namelijk nogal. Veel mensen herkennen zelfs geen smaken meer. We eten veel te veel van hetzelfde en doen er dan een smaakmaker door of saus overheen.

De milt voedt de spieren, zegt de TCG. Bij verteringszwakte wordt men sneller moe, vooral in de spieren. Kenmerkend is de vermoeidheid bovenaan de trap, al na een korte inspanning.

Praktijk voor TCG Jan Elferink Lichtenvoorde tel. 0544 375124