Zoeken
Enquête
Bent u bekend met een botmeting?
Ja
51%
Nee
49%
Totaal aantal stemmen: 91

PostHeaderIcon Fibromyalgie duidelijk in verband gebracht met vitamine D3 tekort

In diverse onderzoeken wordt fibromyalgie in verband gebracht met vitamine D3 tekort. Onderzoekers waren benieuwd of vitamine D invloed uitoefent op de ernst van de klachten die fibromyalgie-patiënten hebben zoals pijn en vermoeidheid. Dit bleek inderdaad het geval. Door de verminderde absorptie van voedingsstoffen kan er een groot tekort ontstaan aan vitamine D3. De botdichtheid wordt hierdoor verlaagd. Door een tekort aan vitamine D3 kunnen onverklaarbare bot- en spierpijnen ontstaan.

Wanneer een patiënt symptomen heeft die lijken op fibromyalgie, dan is het niet uitgesloten dat een tekort aan vitamine D in het spel is.Wanneer de symptomen in de zomer verminderen of als zonlicht of een zonnebankkuur verlichting brengt moet men allert zijn voor osteomalacie.

Een bepaling van vitamine D in het serum kan in elk ziekenhuislaboratorium worden uitgevoerd. Het is dan ook verstandig om u hierop te laten testen. De waarde moet boven de 80 nmol/liter liggen. Een inname van 200 iE (5 mcg) vitamine D3 per dag verhoogt het serumwaarde met ongeveer 5 nmol/liter. Michael Hollick beschrijft in zijn boek een testje dat eenvoudig zelf gedaan kan worden. Druk met de wijsvinger op het borstbeen. Als dit heel pijnlijk is dan duidt dat op osteomalacie en dus op een vitamine D3 tekort.

Is teveel vitamine D giftig?
In tegenstelling tot wat lang is gedacht, hoeft men voor toxische verschijnselen van vitamine D niet te vrezen. In de wetenschappelijke literatuur wordt een indicatie gegeven voor de toxiciteit van vitamine D bij serumwaarden boven 500 nmol/l, overeenkomend met een dagelijkse inname van 20.000 IE per dag. Bij senioren worden vaak hele lage serumwaarden gevonden.
De vitamine D deskundige dr. Michael Hollick stelt dat een vitamine D3 inname van 2000 IE per dag zonder problemen gedaan kan worden. Voor de meeste mensen is 1000 IE (=25 μg)adequaat.

Heeft u de volgende kenmerken? Denk dan aan een vitamine D3 tekort.

  • Brengt zonlicht of een zonnebank verlichting of zijn uw symptomen in de winter erger dan in de zomer? Denk dan aan vitamine D.
  • Sluipende pijnen en pijnen beginnend in het lumbale ruggenmerg en dijen die later zich uitspreiden naar armen en ribben.
  • Een symmetrische, niet uitstralende pijn, gepaard met een gevoeligheid van de botten.
  • Zwakke proximale spieren, zoals moeite met trappen lopen en opstaan vanuit hurkpositie.

Voorkomen of opheffen van vitamine D-tekorten kan een belangrijk onderdeel zijn van de suppletie bij fibromyalgie.