Zoeken
Enquête
Bent u bekend met een botmeting?
Ja
51%
Nee
49%
Totaal aantal stemmen: 91

PostHeaderIcon Fibromyalgie Een onbegrepen aandoening

De naam fibromyalgie staat voor een cluster van chronische symptomen van pijn verspreidt door het lichaam, waarvoor geen duidelijke lichamelijke oorzaak te vinden is. Fibromyalgie is een syndroom dat betrekking heeft op bindweefsel (fibro), spieren (my) en pijn (algie).
Patiënten met deze aandoening hebben pijn door het hele lichaam, gevoelige plekken in de spieren en last van algehele vermoeidheid. Bepalend voor de diagnose is de drukpuntgevoeligheid van 11 tot 18 specifieke plekken op het lichaam, de zgn. tenderpoints. Verdere klachten kunnen zijn hoofdpijn, slaapstoornissen, pijn in de gewrichten, gevoeligheid voor kou, kaakpijn, problemen met de blaas, depressies, slecht geheugen of concentratie stoornis, huidirritaties, onbehaaglijk griepachtig gevoel met spierpijn. Fibromyalgie komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de dertig en vijftig jaar.

Bij lichamelijk onderzoek en bij bloedonderzoek van fibromyalgie patiënten zijn geen tekenen van ontsteking of reuma te vinden, evenmin zijn er afwijkingen op röntgenfoto’s te zien. Men heeft vastgesteld dat het aantal neurotransmitters voor pijn (dat zijn stoffen, die informatie doorgeven aan zenuw- en hersencellen) bij lijders aan fibromyalgie verhoogd is.
De meeste patiënten hebben tevens een ‘alfa-EEG-afwijking’. Dat houdt in dat iemand in zijn diepe slaap onderbroken wordt door hersenactiviteit die bij de waaktoestand hoort.

Sommige onderzoekers wijzen op een overeenkomst tussen fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS/ME). Fibromyalgie patiënten hebben meer last van de druk gevoelige punten en de slaapstoornissen dan mensen met ME. Tevens bestaat er een overlap met overgevoeligheid voor chemicaliën (zgn. MCS). Bijna 70 procent van de patiënten vertoont ook symptomen van het prikkelbare darmsyndroom, waaronder constipatie, diarree, buikpijn met winderigheid en misselijkheid.

Binnen de reguliere geneeskunde worden deze mensen van het kastje naar de muur gestuurd. Fibromyalgie patiënten kunnen zelfs schade ondervinden van de behandelingen die reguliere artsen aandragen. Veel fibromyalgie patiënten moeten soms vele operaties doorstaan zoals arthroscopie, overbodige blindedarmverwijdering, endoscopie, blaasophanging vanwege urineretentie, laparotomie om oorzaken van de pijn op te sporen, en ruggegraatoperaties vanwege pijn in de rug. Het probleem in deze is dat veel specialisten enkel binnen hun eigen vakgebied werken. De kenmerken van meer algemene aandoeningen zouden beter herkend moeten worden. Een holistische aanpak is te prevereren.