Zoeken
Enquête
Bent u bekend met een botmeting?
Ja
51%
Nee
49%
Totaal aantal stemmen: 91

PostHeaderIcon Fibromyalgie en de basisbegrippen van de Chinese geneeskunde

Qi

Het hele universum bestaat uit Qi. Als mens sta je in contact met deze energie en vindt er constant uitwisseling plaats via het meridianenstelsel. In de Chinese geneeskunde praten we over verschillende vormen van Qi. Door de ademhaling ontstaat Kong Qi en uit je voedsel haal je Gu qi. Deze twee energieën worden omgezet in bruikbare energie de Zhen Qi. Voor deze omzetting wordt de energie van de Nieren gebruikt, de zogenaamde Yuan Qi. De Zhen Qi kent twee vormen de voedende Qi en onze afwerende Qi, de Wei Qi.

Deze energie die onze weerstand regelt, de Wei qi schiet bij fibromyalgie patiënten te kort. Het tekort aan Wei Qi is het gevolg van een tekort aan Qi van Milt (vergelijkbaar met onze spijsvertering), Qi van de Lever (veelal door te veel stress) en de qi van de Nier (vergelijkbaar o.a. met ons hormonaal systeem).

Yin en yang

De opvatting van yin en yang is gebaseerd op twee tegengestelde krachten in verschillende stadia waarbij het een bestaat dankzij de ander: nacht en dag, koud en warm, vol en leeg etc. De constante wisselwerking tussen Yin en Yang is mogelijk dankzij de stroom van Qi, die voor beweging zorgt. Het yin (bloed) kan bewegen door de Qi die yang is. Als de stroom van Qi geremd wordt ontstaan er obstructies met als gevolg: pijn en bewegingsbeperking.

De Jing, vergelijkbaar met ons DNA, is yin. De Shen, vergelijkbaar met onze geest, is yang. In ons meridiaansysteem stroomt de energie in een ritme en een bepaalde volgorde. Dit wordt beïnvloed door het dag- en nachtritme. De Shen, de meeste yange energie, heeft een goede Jing nodig om in evenwicht te blijven. Wanneer het evenwicht verstoord is manifesteert slapeloosheid op het meest yinne moment van een etmaal en dit is de nacht. Bij fibromyalgie patiënten is de diepe slaap verstoord waardoor herstel van het yin onvoldoende plaatsvindt.