Zoeken
Enquête
Bent u bekend met een botmeting?
Ja
51%
Nee
49%
Totaal aantal stemmen: 91

PostHeaderIcon Prostaatproblemen

De beschermende mogelijkheden van kruiden en voeding
Circa 70% van alle mannen tussen 40 en 70 jaar heeft symptomen die behoren bij een vergrote prostaat. Door aanpassing van het voedingspatroon en inname van bepaalde voedingsstoffen en kruiden, kan prostaatzwelling tegengegaan worden en het risico van prostaatontsteking verminderd worden.

Naast voldoende (water) drinken en lichaamsbeweging, is het verstandig zo veel mogelijk verzadigde vetten uit de voeding weg te laten. Deze vetten zitten voornamelijk in vlees en zuivelproducten. Verzadigde vetten verstoren de aanmaak van bepaalde hormoonachtige stoffen en bevorderen daardoor het ontstaan van ontstekingen. Daarnaast is er een aantal voedingsstoffen en kruiden om prostaatzwelling direct tegen te gaan zoals Saw Palmetto, zink en vitamine D3.

Saw Palmetto groeit in West-Indië en Colombia. De gedroogde bessen van deze plant zijn rijk aan bepaalde vetzuren en de zogenaamde fytosterolen.

De prostaat bevat de hoogste concentratie zink in het menselijk lichaam. Volgens wetenschappelijk onderzoek hebben mannen met een vergrote prostaat een lage zinkstatus. Zink is onmisbaar voor een goede prostaglandineaanmaak. Zink heeft onder andere een remmende werking op het ontstaan van het hormoon dihydrotestosteron dat in verband wordt gebracht met de groei van prostaatweefsel. Zink kan het beste ingenomen worden in combinatie met vitamine C.

Vitamine D3 wordt in de huid aangemaakt onder invloed van direct zonlicht (UV-licht). Naast de belangrijke rol van deze vitamine voor het skelet heeft een aantal studies aangetoond dat een lage hoeveelheid vitamine D3 in het lichaam gepaard gaat met een hogere kans op het ontwikkelen van prostaatkanker. Vitamine D3 is belangrijk voor een normale deling van cellen. Omdat tekorten aan vitamine D3 in Nederland vaak voorkomen is het aan te bevelen extra vitamine D3 te gebruiken om een tekort te voorkomen. De hoeveelheid extra vitamine D3 die nodig is varieert van 5 µg tot 20 µg, afhankelijk van leeftijd en leefstijl.