Zoeken
Enquête
Bent u bekend met een botmeting?
Ja
51%
Nee
49%
Totaal aantal stemmen: 91

PostHeaderIcon Steeds terugkerende blaasonsteking

Blaasontsteking komt zowel bij mannen, vrouwen als kinderen voor en kan allerlei oorzaken hebben. Bij een steeds terugkerende blaasontsteking wordt dikwijls de ene na de andere antibiotica kuur gegeven en vormt een bron van ellende. In de biologische geneeskunde worden goede resultaten bereikt aangezien de patiënt in zijn totaliteit wordt behandeld.

De belangrijkste vraag die gesteld moet worden is wanneer de blaasontstekingen begonnen zijn. Dit staat namelijk in verband met één bepaalde levensfase of één bepaalde gebeurtenis. Bijvoorbeeld het begin van regelmatige geslachtsgemeenschap of na een baarmoederoperatie. Het lijkt zinvol een gynaecologisch onderzoek te laten doen. Branderige urine hoeft nog niet op een infectie te wijzen. Sommige vrouwen hebben last van overmatig blaasprikkeling door het gebruik van witte bloem, suiker of chocolade. Wanneer er sprake is van een overmatige blaasprikkeling zoals sterke aandrang of stresscontinentie en geen infectie kan een dieet zeer zinvol zijn. Een dieet zonder granen, uien of peulvruchten kunnen wonderen doen.

Bij een urineonderzoek wordt gekeken naar welke bacteriën in de urine zitten. Meestal is de E coli bacterie de oorzaak. Andere veelvoorkomende veroorzakers zijn diverse bacteriën en parasieten zoals rickettsiae, amoeben, Chlamydia, Mycoplasma, Proteus, Staphylococcus, Neisseria gonorrhoeae en Gardnerella vaginalis. In het laboratorium kan precies worden vastgesteld wat de ontsteking heeft veroorzaakt.

Een urinemonster direct genomen na het begin van de pijnaanval en als er binnen de 2 uur een laboratoriumkweek wordt gedaan levert de meeste informatie. De bacteriën komt veelal van het gedeelte tussen de aarsopening en de uitwendige geslachtsdelen dat niet schoon is en voortdurend de urinebuis besmet. Goede preventieve maatregelen zijn makkelijk zelf te doen. Gewaarschuwd moet worden tegen vaginale spray, geparfumeerde en gekleurde zeepsoorten, antiseptische oplossingen, anti-jeukzalven en glijmiddelen. Ook tampons en gekleurd toiletpapier kunnen irritaties opwekken.

Krachtige biologische wasmiddelen moeten ook niet onderschat worden. De huid kan op den duur door met chemische wasmiddelen gewassen ondergoed geïrriteerd raken. Bij chronische blaasproblemen kunt u het beste katoenen broekjes dragen. Deze kunnen bij hoge temperaturen gewassen worden. Nooit twee dagen achter elkaar hetzelfde broekje dragen, ook al ziet het er schoon uit. Het kruisje zit vol onzichtbare bacteriën. In het boek “Blaasontsteking” van Angla Kilmartin en uitgegeven door Elsevier krijgt u veel zelfbehandelingstips aangereikt.