Zoeken
Enquête
Bent u bekend met een botmeting?
Ja
51%
Nee
49%
Totaal aantal stemmen: 91

PostHeaderIcon Vochthuishouding volgens de Chinese geneeskunde

De vloeistoffen die wij nemen zorgen voor vocht, voeding en verkoeling en zijn van wezenlijk belang voor het lichaam. Onze vochthuishouding wordt volgens de Chinese geneeskunde geregeld door de Drievoudige Verwarmer of San Jiao. Het systeem wordt in drieën gedeeld: de Lage-, Midden- en Opper Jiao dat elk een bepaald lichaamsgebied verzorgt. Het zorgt ervoor dat de voedingsessences correct wordt gescheiden en de vloeistoffen naar de juiste organismen worden getransporteerd.

Vloeistoffen komen de Maag binnen, waar ze met behulp van de Milt verwerkt worden. Water heeft hitte nodig om te transformeren. De yange energie van de Nieren verschaft Hitte voor alle veranderingsprocessen in het lichaam. De Hitte scheidt de vloeistoffen in zuivere vloeistoffen die naar de Longen oprijzen (het Zuivere deel) en dikke vloeistoffen die afdalen naar de Nieren en Blaas. Hier vindt verdere afscheiding plaats en het afval (het Onzuivere deel) wordt door de Blaas afgescheiden. De Longen versturen de verwerkte vloeistoffen naar de huid en de rest naar de kanalen en organen.

De Drievoudige Verwarmer

De route waarlangs deze processen plaatsvinden, wordt beschreven als de Drievoudige Verwarmer of San Jiao. Het lichaam wordt verdeeld in drie gebieden waar Opper-Jiao (of ‘wolken’) bestaat uit de armen. De Midden Jiao (of “borrelende ketel”) omvat de Maag, Milt, Lever, Galblaas, epigastrum (bovenbuik) en hypochondrium, de Lage Jiao (of afvoerkanaal”) de Nieren, Blaas Dikker Darm, Dunne Darm, baarmoeder, benen en geslachtsdelen. Blaasontsteking volgens de Chinese geneeskunde.

Volgens de Chinese geneeskunde zijn blaasontstekingen te wijten aan een aanwezigheid van vochtigheid en hitte in de urineblaas. Deze energie kan zich omzetten in vuur hetgeen de branderige pijn en het zware gevoel in de onderbuik verklaart. Een aantal planten die in staat zijn herhaalde blaasontstekingen te voorkomen en pijn in de urineblaas te verzachten zijn: Radix Scutellaria (Huang Qin) en Alisma (Ze Xie)

Prostaatvergroting volgens de Chinese geneeskunde

Bij een trage blaaslediging ten gevolge van een prostaatvergroting wordt vaak gebruik gemaakt van kruiden die het yang van de nier en de urineblaas opwarmen zoals cortex cinnamomi (Rou Gui). Dit kruid heeft een verwarmend effect op de organen nier-blaas, milt-maag, evenals op de gelijknamige meridianen.