Zoeken
Enquête
Bent u bekend met een botmeting?
Ja
51%
Nee
49%
Totaal aantal stemmen: 91

PostHeaderIcon Een evenwichtige zuur/base balans

Het menselijk lichaam bestaat voor 75 procent uit water. Toch treffen we zeer uiteenlopende pH-waarden erin aan. Het maagsap is zeer geconcentreerd (pH 2). Het maagsap bewerkt het voedsel en breekt dat af tot een brij met een pH van ongeveer 4. De brij gaat verder naar de darmen waar hij steeds meer basisch wordt gemaakt, waar de absorptie van voedingsstoffen plaatsvindt. De sappen van de alvleesklier worden hiervoor ingeschakeld.

PostHeaderIcon Botopbouwende alternatieven

Heeft u last van osteoporose, dan is een combinatie van calcium, vitamine D en vitamine K, samen met magnesium, een goed alternatief zonder de bijwerkingen.

Vitamine K

Deze vitamine is inmiddels erkend als cruciale factor bij de botomzetting. Door een tekort ontstaat verlies aan botdichtheid. Na drie jaar gebruik van zowel vitamine D als K blijkt er minder botverlies te zijn opgetreden dan bij mensen die een placebo of alleen vitamine D nemen. Groene bladgroenten en plantaardige oliën bevatten heel veel vitamine K1 (fylloquinon).

PostHeaderIcon Melk

Zuivelproducten bevatten behalve calcium ook veel verzadigde vetzuren en dierlijke eiwitten. De grote hoeveelheid eiwitten in melk zorgt voor een verhoging van de zuurgraad in het bloed. Dit wordt door calcium in evenwicht gebracht, wat weer stimulerend werkt op de botontkalking. De osteoclasten gaan harder werken, maar ook de osteoblasten om het bot weer te herstellen. De botaanmaak raakt echter uitgeput als de celdeling van de osteoblasten uitblijft door een tekort aan onder ander vitamine B12. Melk remt de intrinsic factor en daardoor de vitamine B12-opname.

PostHeaderIcon De rol van calcium overschat bij osteoporose

Volgens de algemene opvatting is het goed voor je botten om veel calcium in te nemen om osteoporose te voorkomen. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat juist voor vrouwen na de overgang het gebruik van voldoende eiwitten en extra inname van mineralen en stoffen die invloed hebben op de vorming van collageen, zoals silicium en gebufferde vitamine C, essentieel zijn voor gezonde botten. Reclame-uitingen over gezonde botten wijzen ons op de noodzaak van voldoende calcium die we via de voeding en eventueel via supplementen binnen moeten krijgen.

PostHeaderIcon Orthomoleculaire geneeskunde

Veel mensen denken dat hun botten bestaan uit calciumcarbonaat: “zoiets als kalk dus”. Dit klopt niet, denk maar eens aan een schoolbordkrijtje (calciumcarbonaat) en hoe gemakkelijk dat breekt. Onze botten moeten dus veel sterker zijn. Onze botten bestaan voor een belangrijk deel ook uit bindweefsel en collageen dat u kunt vergelijken als het ijzeren vlechtwerk in gewapend beton.