Zoeken
Enquête
Bent u bekend met een botmeting?
Ja
51%
Nee
49%
Totaal aantal stemmen: 91

PostHeaderIcon Statines verhogen risico van prostaatkanker

Cholesterol verlagende medicijnen (statines) verhogen het risico van prostaatkanker bij mannen met overgewicht, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Deze mannen hebben 1,5 keer zo veel kans dat ze prostaatkanker krijgen als mannen met een normaal gewicht, en dit risico stijgt naarmate de mannen langer statines gebruiken.

ref: Am J Epidemiol, 2008; 168: 250-260

PostHeaderIcon Laat het bloed stromen

Hart- en vaatziektes zijn in de westerse wereld nog steeds doodsoorzaak nr. 1. Door stress, auto-immuunziekten en een verkeerde levens- en voedingsstijl zal het aantal sterfgevallen nog steeds toenemen. Doordat o.a. het aantal diabetes patiënten de komende jaren sterk zal stijgen zullen er veel meer vaatproblemen en dus hartproblemen komen.

PostHeaderIcon Stop de vrije radicalen

Cholesterolverlagende statines vormen een van de meest gebruikte groepen geneesmiddelen ter wereld. Ze behoren waarschijnlijk ook tot de meest ineffectieve medicijnen. Bij een groot nieuw onderzoek onder 4575 patiënten met een chronische hartaandoening is gebleken dat de middelen niet levensverlengend werken en geen ziekenhuisopnames voorkomen. Hoewel statinegebruik geen positief effect heeft, kan een statine wel gevolgen hebben voor de gezondheid. Het middel is in verband gebracht met de ziekte van Parkinson en, paradoxaal genoeg, met hartaandoeningen.

PostHeaderIcon Hartkwalen Indicaties en Oorzaken

Ondanks het feit dat we enorme bedragen uitgeven aan statines (cholesterolverlagers) blijven hartkwalen doodsoorzaak nummer 1 in het Westen. Onze ideeën over cholesterol zouden wel eens onjuist kunnen zijn.

Volgens het huidige geloof van artsen zijn er twee hoofdoorzaken van alle hartziekten: hoge bloeddruk of een verhoogd gehalte LDL (slechte cholesterol). Dit hangt samen met diabetes, roken, slechte voeding, weinig beweging, obesitas, alcohol of genetische factoren. Toch kan de geneeskunde het wat cholesterol betreft bij het verkeerde eind hebben.