Zoeken
Enquête
Bent u bekend met een botmeting?
Ja
51%
Nee
49%
Totaal aantal stemmen: 91

PostHeaderIcon Individuele aanpak bij fibromyalgie

Dat er wetenschappelijk gezien relatief weinig interesse bestaat voor fibromyalgie (ook wel het fibromyalgie-syndroom genoemd), vloeit vooral voort uit het feit dat dit ziektebeeld (nog) geen evidente diagnosemiddelen kent. Soms kan fibromyalgie als secundaire flbromyalgie worden betiteld, namelijk als er primair sprake is van een andersoortige gediagnosticeerde aandoening, zoals reumatoïde artritis.

Mogelijke link tussen slaapstoornissen en spierpijn

PostHeaderIcon Vitamine B12 tekort bij fibromyalgie

In onze praktijk is gebleken dat 75% van de patiënten met fibromyalgie een tekort aan B12 heeft. Dit tekort is niet altijd meetbaar in regulier bloedonderzoek. Daarom voeren wij Levend Bloed Analyse uit. Bij deze analyse kan dit wel worden aangetoond. Door middel van een vingerprikje is het mogelijk een volledige analyse te maken van de rode en witte bloedcellen en de patiënt kan gelijk meekijken op een scherm.
Patiënten met fibromyalgie reageren bijzonder goed op het geven van B12.
Heeft u vragen of zou u meer over de onderwerp te weten willen komen? Neem dan contact met ons op.

PostHeaderIcon Wat is fibromyalgie volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde?

Volgens de optiek van de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt de fibromyalgie gezien als een Bi-syndroom, een blokkade van de stroming van de Qi (energie). De oorzaak van Bi-syndromen zijn omgevingsgebonden, namelijk pathogene invloeden van Wind, Koude en Damp dringen het (verzwakte) lichaam binnen. Wanneer de Zang organen, zoals Nieren en Milt verzwakken door slecht dieet, te veel overwerk of genetische aanleg wordt de weerstand tegen deze pathogene invloeden minder. Ze komen terecht in de spieren, pezen en gewrichten waar ze dan een obstructie veroorzaken.

PostHeaderIcon Vermijd stress

Frustratiestress kan een belangrijke factor zijn in het ontstaan van fibromyalgie. Lange periodes van stress verzwakken ons immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel. Het gevolg is dat het lichaam reageert met de verschijnselen van fibromyalgie. Pijn is vaak de oorzaak dat iemand minder actief wordt, en dat op zichzelf kan weer leiden tot meer stress en angstgevoelens en zelfs tot depressies. Angst, depressiviteit en boosheid veroorzaken allemaal meer stress. Die stress draagt ertoe bij dat de serotonine in de hersenen uitgeput raakt. Hierdoor wordt de pijn die men voelt weer heviger. Dan begint de kringloop opnieuw.

PostHeaderIcon Acupunctuur helpt bij fibromyalgie

Van acupunctuur is reeds lang bewezen dat het zeer goed pijn bestrijdt, en de pijn bij fibromyalgie blijkt hierop geen uitzondering. In een Amerikaans onderzoek in Mayo Clinic in Rochester, Minnesota, dat werd uitgevoerd bij vijftig fibromyalgie patiënten, werd dit bevestigd. De ene helft kreeg echt acupunctuur. Punten die behandeld werden waren dikke darm 4, maag 36, lever 2, galblaas 6, pericardium 6 en hart 7. Zij kregen zes behandelingen in twee tot drie weken. Symptomen werden bepaald voor de behandeling, na één en na zeven maanden na de behandeling.

PostHeaderIcon Fibromyalgie en de basisbegrippen van de Chinese geneeskunde

Qi

Het hele universum bestaat uit Qi. Als mens sta je in contact met deze energie en vindt er constant uitwisseling plaats via het meridianenstelsel. In de Chinese geneeskunde praten we over verschillende vormen van Qi. Door de ademhaling ontstaat Kong Qi en uit je voedsel haal je Gu qi. Deze twee energieën worden omgezet in bruikbare energie de Zhen Qi. Voor deze omzetting wordt de energie van de Nieren gebruikt, de zogenaamde Yuan Qi. De Zhen Qi kent twee vormen de voedende Qi en onze afwerende Qi, de Wei Qi.

PostHeaderIcon Cardiotraining is effectief

Voor fibromyalgie worden vaak antidepressiva en pijnstillers voorgeschreven. Een orthomoleculair therapeut is daar niet zo weg van aangezien langdurig medicijngebruik uiteinderlijk zal leiden tot allerlei andere klachten en bijwerkingen. Er zijn voldoende en gezondere manieren die helpen de lichamelijke en geestelijke klachten te bestrijden.
In de studie 'Effects of aërobe exercise versus stress management treatment in fibromyalgia' wordt duidelijk gemaakt dat aerobe training (cardiotraining) prima resultaten geven bij mannen en vrouwen met fibromyalgie. Tijdens de genoemde studie namen de vrijwillige proefpersonen deel aan drie trainingsessies van 45 minuten per week. De cardiotraining gebeurde onder begeleiding van een medisch geschoolde therapeut.

PostHeaderIcon Fibromyalgie duidelijk in verband gebracht met vitamine D3 tekort

In diverse onderzoeken wordt fibromyalgie in verband gebracht met vitamine D3 tekort. Onderzoekers waren benieuwd of vitamine D invloed uitoefent op de ernst van de klachten die fibromyalgie-patiënten hebben zoals pijn en vermoeidheid. Dit bleek inderdaad het geval. Door de verminderde absorptie van voedingsstoffen kan er een groot tekort ontstaan aan vitamine D3. De botdichtheid wordt hierdoor verlaagd. Door een tekort aan vitamine D3 kunnen onverklaarbare bot- en spierpijnen ontstaan.

PostHeaderIcon Behandeling orthomoleculair

Voor de behandeling van fibromyalgie wordt in de reguliere geneeskunde veelal gebruik gemaakt van niet-steroïde anti-inflammatoire pijnstillers (NSAID). Ook worden spierontspanners of spierverslappers voorgeschreven. Als slaapmiddel wordt wel eens gekozen voor een tricyclische antidepressiva. Echte positieve ervaringen kan men hiervan niet verwachten.

Bij een orthomoleculaire behandeling wordt op cellulair niveau gekeken naar de tekorten in het lichaam. Mangaan en zink zijn belangrijk bij de energie productie van de spieren. Door een mangaantekort neemt de doorlaatbaarheid van de darmen toe waardoor er meer gevoeligheid voor gluten en andere allergische reacties ontstaat.

PostHeaderIcon Blootstelling vrije radicalen

In een onderzoek is gebleken dat fibromyalgiepatiënten een verhoogde blootstelling aan vrije radicalen hebben. Meer onderzoek zal gedaan moeten worden naar voedingsstoffen die helpen om blootstelling aan vrije radicalen te verminderen. Het is voor fibromyalgie patiënten raadzaam om meer anti-oxidanten zoals OPC, gluthation en gebufferde vitamine C te gaan gebruiken.