Zoeken
Enquête
Bent u bekend met een botmeting?
Ja
51%
Nee
49%
Totaal aantal stemmen: 91

PostHeaderIcon Onderzoek na een hartaanval

Slechts 12 procent van de mensen die een hartlong-reanimatie ondergaan vanwege een plotselinge hartstilstand die ze buiten het ziekenhuis krijgen, komt levend het ziekenhuis uit. In een gerandomiseerde dubbelblinde placebogecontroleerde trial van het academisch ziekenhuis van Leicester waren 49 patiënten betrokken die in coma lagen na een hartaanval.

PostHeaderIcon Een andere kijk op harten vaatziekten

Overal om ons heen horen we over het gevaar van hart- en vaatziekten. De meeste ‘patiënten’ overlijden aan hart- en vaatziekten. Toch zijn zowel het hart als de vaten orgaansystemen die van nature niet erg kwetsbaar zijn. Opvallend is bijvoorbeeld dat er bij het hart nooit kanker wordt geconstateerd. Kennelijk zijn er vele vitale systemen die het hart beschermen tegen ernstige ziekten. Volgens de Chinese Geneeswijzen is het hart ook het laatste orgaansysteem dat wordt aangetast. Zij richten zich derhalve liever op de preventie, zonder een doodsoorzaak te kunnen voorkomen natuurlijk.

PostHeaderIcon Is het verzadigde vet de boosdoener?

Of is het meer een industrieel probleem?

Veel voedingsdeskundigen wijzen nu met een beschuldigende vinger naar de moderne, industrieel vervaardigde voedingsmiddelen. ‘Na 1920 is het aantal hart en vaatziekten dramatisch gestegen, terwijl de vetconsumptie en ook de verzadigde vetten nauwelijks zijn toegenomen. Een van de redenen waarom meervoudig onverzadigde vetten gezondheidsproblemen veroorzaken is dat zij geoxideerd worden wanneer zij aan hitte blootstaan, zoals bij de industriële productie van voedingsmiddelen, en dan vrije radicalen produceren.

PostHeaderIcon Laat het bloed stromen

Hart- en vaatziektes zijn in de westerse wereld nog steeds doodsoorzaak nr. 1. Door stress, auto-immuunziekten en een verkeerde levens- en voedingsstijl zal het aantal sterfgevallen nog steeds toenemen. Doordat o.a. het aantal diabetes patiënten de komende jaren sterk zal stijgen zullen er veel meer vaatproblemen en dus hartproblemen komen.

PostHeaderIcon Hart en ademhaling volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde

Het Hart zit samen met de Longen in de Opper-Jiao (bovenlichaam of bovenste verwarmer). In de Chinese geneeskunde worden deze organen met een hoofdletter geschreven. Ze werken samen om de ademhaling en de circulatie van qi (energie) en bloed door het lichaam te regelen. Hart en Longen hebben een verschillend en onderscheidend ritme dat verantwoordelijk is voor de voortstuwing van qi en bloed door het lichaam in het netwerk van meridianen en bloedvaten.

PostHeaderIcon Bètablokkers, een loze hoop

Bètablokkers bestaan al zeker 30 jaar. Deze middelen hebben invloed op stressoren maar dat wil nog niet zeggen dat ze hartinfarcten kunnen voorkomen. In Engeland is ongeveer 12 jaar geleden een rapport verschenen van een onderzoek gedaan over een periode van 10 jaar bij 10.000 patiënten. Daaruit bleek dat bètablokkers geen enkele bijdrage leverden bij het voorkomen van hartinfarcten of herseninfarcten.

PostHeaderIcon Hartkwalen Indicaties en Oorzaken

Ondanks het feit dat we enorme bedragen uitgeven aan statines (cholesterolverlagers) blijven hartkwalen doodsoorzaak nummer 1 in het Westen. Onze ideeën over cholesterol zouden wel eens onjuist kunnen zijn.

Volgens het huidige geloof van artsen zijn er twee hoofdoorzaken van alle hartziekten: hoge bloeddruk of een verhoogd gehalte LDL (slechte cholesterol). Dit hangt samen met diabetes, roken, slechte voeding, weinig beweging, obesitas, alcohol of genetische factoren. Toch kan de geneeskunde het wat cholesterol betreft bij het verkeerde eind hebben.

PostHeaderIcon Laat uw bloed stromen

Hart- en vaatziekten ontstaan als de bloeddoorstroming in bepaalde slagaders, zoals de kransslagaderen rond het hart of de slagaders naar de hersenen, onvoldoende wordt. Meestal is dit een gevolg van vaatvernauwing. Hart- en vaatziekten zijn na kanker de meest voorkomende doodsoorzaak. De belangrijkste factoren die hierbij een rol spelen zijn roken, overgewicht, suikerziekte en een hoge bloeddruk, gebrek aan lichaamsbeweging en consumptie van verkeerde vetten. Omega 3 vetzuren, zoals visolie, zijn juist goed voor hart- en bloedvaten. Cholesterol speelt maar een bescheiden rol.

PostHeaderIcon Orthomoleculaire geneeskunde

Verscheidene voedingsstoffen, zoals bepaalde vitaminen, mineralen, aminozuren en kruiden, spelen een positieve rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Het mineraal magnesium is bijvoorbeeld onmisbaar voor het functioneren van het totale hart- en vaatstelsel. Taurine is een zwavelhoudend aminozuur dat in hoge concentraties voorkomt in de hartspier en ingezet kan worden bij hartritmestoornis- sen. Magnesium-tauraat is daarom een veel gebruikt middel bij hart- en vaatpro- blemen. De meidoornbes is bijzonder rijk aan proanthocyanidinen (OPC!).