Zoeken
Enquête
Bent u bekend met een botmeting?
Ja
51%
Nee
49%
Totaal aantal stemmen: 91

PostHeaderIcon Statines verhogen risico van prostaatkanker

Cholesterol verlagende medicijnen (statines) verhogen het risico van prostaatkanker bij mannen met overgewicht, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Deze mannen hebben 1,5 keer zo veel kans dat ze prostaatkanker krijgen als mannen met een normaal gewicht, en dit risico stijgt naarmate de mannen langer statines gebruiken.

ref: Am J Epidemiol, 2008; 168: 250-260

PostHeaderIcon Broccoli: de wondergroente

Broccoli wordt wel de wondergroente genoemd; intussen begint in de wetenschap eindelijk duidelijk te worden hoe broccoli ziekten zoals prostaatkanker voorkomt. Mannen die meer dan een keer per week broccoli eten, hebben een veel kleiner risico dat ze prostaatkanker krijgen en het lijkt erop dat de groente de eerste signalen van kanker van de prostaat kan onderbreken.

ref: PloS One, 2 juli 2008; 3(7): e2568.
doi:10.1371/journal.pone.0002568

PostHeaderIcon Problemen aan de prostaat

Het nut en de gevolgen van een vroegtijdig onderzoek.

In Nederland wordt jaarlijks bij 6000 mensen prostaatkanker vastgesteld. Het gehalte PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) –een indicator voor prostaatkanker – wordt bepaald uit een bloedmonster. Om het nut van een vroegtijdige systematisch PSA screening na te gaan is meer onderzoek nodig. PSA is een enzym dat door de prostaat wordt aangemaakt.