Zoeken
Enquête
Bent u bekend met een botmeting?
Ja
51%
Nee
49%
Totaal aantal stemmen: 91

PostHeaderIcon Prostaatontsteking en Chinese geneeskunde

Bij een acute bacteriële prostaatontsteking zijn er klachten zoals pijn in de onderbuik, koorts en rillingen. Later kunnen ook plasproblemen ontstaan.

Bij een chronische prostaatontsteking staan de plasproblemen meer op de voorgrond. Pijn in de onderbuik of onderrug, balzak of penis kunnen voorkomen. Men spreekt van het chronische pelvische pijnsyndroom (CPPS). Bij onderzoek vindt men in dit geval geen bacteriële besmetting.

PostHeaderIcon Vochthuishouding volgens de Chinese geneeskunde

De vloeistoffen die wij nemen zorgen voor vocht, voeding en verkoeling en zijn van wezenlijk belang voor het lichaam. Onze vochthuishouding wordt volgens de Chinese geneeskunde geregeld door de Drievoudige Verwarmer of San Jiao. Het systeem wordt in drieën gedeeld: de Lage-, Midden- en Opper Jiao dat elk een bepaald lichaamsgebied verzorgt. Het zorgt ervoor dat de voedingsessences correct wordt gescheiden en de vloeistoffen naar de juiste organismen worden getransporteerd.

PostHeaderIcon Fibromyalgie en de basisbegrippen van de Chinese geneeskunde

Qi

Het hele universum bestaat uit Qi. Als mens sta je in contact met deze energie en vindt er constant uitwisseling plaats via het meridianenstelsel. In de Chinese geneeskunde praten we over verschillende vormen van Qi. Door de ademhaling ontstaat Kong Qi en uit je voedsel haal je Gu qi. Deze twee energieën worden omgezet in bruikbare energie de Zhen Qi. Voor deze omzetting wordt de energie van de Nieren gebruikt, de zogenaamde Yuan Qi. De Zhen Qi kent twee vormen de voedende Qi en onze afwerende Qi, de Wei Qi.

PostHeaderIcon ShenDao Praktijk voor Acupunctuur en Tuina

Ingrid van Beekveld & Karin van Erp
St. Brigittastraat 29
Rosmalen
06-46174651

In onze praktijk kun je met uiteenlopende klachten terecht voor behandeling met Acupunctuur en/of Tuina. Onder de tab TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) -Indicaties staat een lijst met klachten die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO met Acupunctuur te verhelpen of verbeteren zijn. Maar ook als jouw specifieke klacht niet in de lijst staat kunnen we wellicht iets voor je betekenen.

ShenDao Praktijk voor Acupunctuur en Tuina
Javascript is required to view this map.

PostHeaderIcon Guasha-Therapie

Een andere behandelmethode uit de TCM

Binnen de Chinese Geneeskunde is Guasha in Nederland nog het minst bekend. Het woord bestaat uit twee gedeeltes: Gua betekent schrapen (masseren) en Sha betekent toxines (afvalstoffen). Eerst breng je een speciale olie op de huid aan die de circulatie verbetert. Vervolgens masseer je met een jade steen (Bao Yu in het Chinees) of een schraper van hoorn, over de huid waardoor je stagnaties (pijn) oplost.

PostHeaderIcon De Milt

In de Traditionele Chinese Geneeswijze is de Milt uw hele verterings capaciteit. De Milt wordt dus niet gezien zoals wij het orgaan milt kennen. Hoe goed kunt u uw eten verteren? Dát is in de TCG uw milt. Haalt u alle voeding wel uit uw eten? Eet u ongezond, dan wordt het heel moeilijk om ook helemaal gezond te zijn. In de TCG is de milt niet alleen verantwoordelijk voor de vertering van uw eten. In de TCG zorgt de Milt namelijk ook voor de vertering van uw leven, dat wat u zoal mee maakt. Denk maar eens aan zinnen zoals: Dat is onverteerbaar, of het ligt me zwaar op de maag.

PostHeaderIcon Osteoporose gezien vanuit TCM

In de vorige editie van de gezondheidswijzer heeft u kunnen lezen dat de Chinese geneeskunde gebruikt maakt van de 12 organen als een basis principe. Deze organen worden met een hoofdletter geschreven en zijn: Hart, Pericardium, Dunne Darm, Drievoudige Verwarmer , Milt, Maag, Longen, Dikke Darm, Nieren, Blaas, Lever en Galblaas. Elk orgaan heeft een bijbehorend element en is yin of yang. De hoofdfunctie van de Nier energie is de opslag van reproductieve qi die met de erfelijkheid is verbonden. De Nier energie produceert botten en merg en helpt brein te functioneren.

PostHeaderIcon Een kijkje in de Shiatsu praktijk

Shiatsu is een Japanse massagetechniek en betekent, letterlijk vertaald vinger- of duimdruk. Op een ontspannen manier en met gebruik van het natuurlijk lichaamsgewicht wordt druk uitgeoefend op bepaalde punten op het lichaam. De druk wordt meestal met de duim gegeven, maar kan ook met de handpalm, elleboog, knie of voet gegeven worden.

PostHeaderIcon Voeding volgens de richtlijnen van de T.C.M

De Chinese geneeskunde beveelt een dieet aan dat voornamelijk bestaat uit verse groenten en graanproducten (ongeveer 70%), met vis, vlees, zuivel, noten, zaden, vruchten, en peulvruchten. In China bestaan enorme verschillen in eetgewoonten. In de wat koudere provincies zoals Szechuan is heet, pittig voedsel populair, terwijl men in de zuidelijke gebieden veel eier- en roerbakgerechten eet.

PostHeaderIcon Chinese geneeskunde, De basisbegrippen Yin en Yang

In de vorige uitgave van de Gezondheidswijzer hebben wij geschreven over de 5 basisbegrippen waaronder: yin en yang. Om yin en yang beter te begrijpen zullen we dit begrip nader uitleggen. De Chinese karakters voor yin-yang beschrijven twee zijden van een berg: de zonzijde, de yang-kant, en de schaduwzijde, de yin-kant. Dit ene object, de berg, kan dus zowel yin als yang zijn, donker of licht, heet of koud, afhankelijk van de heersende krachten.